• blog
  • google plus Biserici Romania
  • contact
Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Valenii de Munte

Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Valenii de Munte reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Biserica Braul Maicii Domnului - Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Valenii de Munte.


Biserica Braul Maicii Domnului se afla in incinta Pensiunii Vera si Livia din orasul Valenii de Munte - Prahova. Dintre cele sapte locasuri de cult ortodoxe aflate in Valenii de Munte, acest asezamant este cel mai recent. Biserica a fost ridicata in anul 2008 de catre Gheorghe Liviu si sotia sa Nicoleta, spre slava lui Dumnezeu, in semn de multumire pentru binefacerile primite de la El.  In acelasi timp ctitorii au avut in vedere,  pe de-o parte, ca sederea turistilor in pensiune, sa constituie nu doar un prilej de reculegere trupeasca, ci si de zidire sufleteasca, iar pe de alta,  ca in biserica sa poata fi asigurate serviciile religioase copiilor si tinerilor veniti in taberele ortodoxe organizate aici.

Piatra de temelie a Bisericii Braul Maicii Domnului  s-a asezat pe locul unei vechi case romanesti care a apartinut familiei Ionita. Lucrarile de constructie s-au finalizat in anul 2008.

Biserica Braul Maicii Domnului este in stil ortodox autentic, in plan treflat, (forma de cruce), cu elemente arhitecturale bizantine si brancovenesti. Locasul a fost mobilat cu strani si catapeteasma noi, executate de mesteri de la Vanatori-Neamt.

Pictura a fost realizata in tehnica acrilic vernisat de catre pictorul Sandu Chiriac intre anii 2008-2009.

Hramul asezamantului - asezarea Sfantului Brau al Maicii Domnului in racla

Hramul bisericii il reprezinta evenimentul asezarii Sfantului Brau al Maicii Domnului in racla, fiind pomenit la 31 august.

 Potrivit Traditiei Sfantul Apostol Toma, nefiind prezent la inmormantarea Maicii Domnului, s-a intristat. Pentru a-l mangaia, Fecioara Maria i-a descoperit minunea inaltarii sale cu trupul la cer, lasandu-i ca amintire Braul sau, tesut din par de camila, singura amintire pretioasa ce se pastreaza din viata ei pamanteasca.

Pana in secolul al IV-lea, Braul Maicii Domnului, s-a pastrat la Ierusalim. Dupa un scurt transfer in Capadocia, Sfantul Brau a fost adus in Ierusalim, de catre imparatul Teodosie cel Mare, iar in anul 395, imparatul Arcadie l-a adus la Constantinopol. Imparateasa Zoe, l-a cusut cu fir de aur, forma in care se pastreaza si astazi si l-a reasezat in racla. In secolul al XIII-lea, trimisii regelui bulgar Ionita Caloian, iau Braul de la Constantinopol, pe care, un secol mai tarziu, cneazul sarb Lazar I, il daruieste manastirii Vatoped din Muntele Athos. Din alte informatii, Sfantul Brau a fost daruit manastirii, de imparatul bizantin Ioan Cantacuzino, care mai tarziu va intra in obstea monahala de aici.

Doua fragmente din Sfantul Brau, au fost daruite in anul 1522 manastirii de maici "Kato Xenias", situata la 50 km de Volos, manastire intemeiata in timpul imparatului bizantin Andronic II Paleologul, ca metoc cu hramul "Sf. Nicolae", al manastirii "Ano Xenias". Numele manastirii "Kato Xenias" (Straina de Jos), provine de la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului ajunsa in mod miraculos aici. Icoana a fost numita Xenia (Straina), deoarece venea dintr-un loc strain. 

Conform numeroaselor marturii, referitoare la evlavia romanilor pentru Braul Maicii Domnului, Domnitorul Tarii Romanesti, Neagoe Basarab, a innoit incinta manastirii Vatoped si a construit un paraclis cu hramul "Braul Maicii Domnului", care a fost reparat in 1794, tot cu ajutoare romanesti, iar in secolul al XIX-lea tara noastra a daruit paraclisului o noua catapeteasma, precum si racla de argint in care se pastreaza Braul.

 De-a lungul vremii, Braul Maicii Domnului a vindecat nenumarati bolnavi, in special de cancer, si a ajutat sa nasca femei care nu puteau avea copii. Tamaduirea acestora s-a produs prin purtarea in jurul braului a unei panglici care a fost atinsa de racla in care se pastreaza Braul Maicii Domnului

De asemenea, Cinstitul Brau a facut sa inceteze diferite epidemii: In 1813, Braul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus in Tara Romaneasca, pentru indepartarea ciumei. In 1871, sultanul turc sub a carui protectie se gasea Muntele Athos dupa caderea Constantinopolului, a dus Braul in tara sa pentru indepartarea holerei. In 1894 Braul a fost dus la Kios, pentru a inlatura epidemia care lovise plantatiile de lamai si portocali

Sunt si alte numeroase miracolele care s-au intamplat pana in ziua de astazi cu Sfantul Brau. Valoarea lui este inestimabila deoarece este legat de Preasfanta Fecioara Maria. De aceea, Biserica acorda cult Sfantului Brau, asa cum o face si cu Preasfantul Lemn din Crucea Domnului. 

Sfantul Ioan Valahul, al doilea hram al asezamantului

Al doilea hram al asezamantului, Sfantul Ioan Valahul, praznuit pe 12 mai, are pentru ctitori o insemnatate aparte.  Inca de la inceput s-a dorit ca aceasta biserica sa raspunda atat nevoilor spirituale, cat si celor catehetice-educative, indeosebi in randul tinerilor. Tocmai din acest motiv, ctitorii au vrut  ca ocrotitorul acestui sfant lacas sa fie totodata si "ocrotitor al adolescentilor".  Astfel, au ales sa prezinte tinerilor de astazi pilda vietii Sfantului Ioan Valahul, sfant roman, care a primit martiriul la varsta de 18 ani. 

Este nevoie ca fiecare adolescent sa ia cunostinta nu doar de viata Sfantului Ioan Valahul, ci mai ales de moartea sa muceniceasca. Acesta a murit pentru ca si-a pazit pana la sfarsit credinta si curatia trupeasca, desi s-ar fi putut converti cu usurinta la mahomedanism si s-ar fi putut deda desfraului spre care a fost indelung ispitit.

Sfantul Ioan s-a nascut in anul 1644, din parinti crestini. La varsta de 15 ani ajunge rob la turci. Pe drumul spre Constantinopol, un pagan pune ochii pe el si-l cumpara cu gandul de a-l sodomiza. "Sunt stapanul tau, te-am cumparat cu aur si fac cu tine ce vreau!". "Ba - raspunde tanarul - stapanul meu este Hristos, Care m-a cumparat cu sangele Lui si face cu mine ce trebuie!". Aparandu-si demnitatea si curatia, Ioan il omoara pe pagan. Agarenii, pazitorii robilor, afland ca Ioan si-a ucis stapanul, l-au legat in lanturi si asa l-au dus spre Constantinopol. Aici a fost dat in stapanirea femeii paganului ucis. Aceasta a fost fermecata de frumusetea lui Ioan si i-a fagaduit ca daca va renunta la credinta in Hristos il va lua de barbat. Dupa 2 ani de refuz, a fost dat pe mana eparhului cetatii si aruncat in temnita. A fost supus la diverse chinuri, iar in cele din urma a fost spanzurat in data de 12 mai 1662. Viata Sfantului Ioan a fost scrisa de Ioan Cariofil si a fost tiparita la Venetia de Sfantul Nicodim Aghioritul.

A fost mentionat in Mineiul grecesc pe luna mai, tiparit la Constantinopol in 1843 si in Mineiele romanesti, incepand cu editia de la Manastirea Neamt din 1846.

In anul 1950 Sfantul Sinod al Bisericii noastre a hotarat ca acest nou mucenic al lui Hristos sa fie cinstit in intreaga Biserica Ortodoxa Romana.

Generalizarea solemna a cultului sau a avut loc in octombrie 1955.

Localizare

Orasul Valenii de Munte se afla in Depresiunea Valenii de Munte, pe Valea Teleajenului, la 98 km distanta de municipiul Bucuresti, la 28 km nord de municipiul Ploiesti si la 89 km sud-est de municipiul Brasov. Se intinde pe o lungime de 5 kilometri. In oras se poate ajunge folosind DN1A Bucuresti - Ploiesti - Brasov.

©2015 Powered by Kival Media