• blog
  • google plus Biserici Romania
  • contact
Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Tismana

Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Tismana reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Mănăstirea TISMANA - Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Tismana.


Istoricul: Mănăstirea Tismana este una dintre cele mai vechi, mai importante şi mai frumoase din ţară. Este aşezată pe muntele Stirmina, înconjurată de culmi stâncoase împădurite. În stânca din sudul bisericii se află şi peştera cuviosului Nicodim (+26 dec. 1406), care a dus viaţă de schimnic.

Descriere: Arhitectura mănăstirii Tismana este în stil bizantin, specific secolului al XlV-lea, apropiindu-se ca arhitectură de bisericile contemporane din Macedonia şi Muntele Athos, reprezentând caracteristici constructive româneşti. 

Pictura: Biserica mare a fost pictată în 1564, de zugravul Dobromir din Târgovişte, acţiune subvenţionată de marele vornic Nedelea.

Altele: În anul 1979, prin osârdia soborului de maici şi a maicii stareţe Ierusalima Gligor, s-a realizat o raclă din argint, executată de artistul plastic Gheorghe Stoica, din Bucureşti. În interiorul ei se găsesc trei părticele din sfintele moaşte ale Sf. Nicodim (degetul), Sf. Ignaţie Teoforul şi Sf. Ioan Gură de Aur, împreună cu crucea de plumb purtată de Sf. Nicodim. Pe capac sunt prezentaţi în medalioane emailate aceşti sfinţi. În exterior, pe raclă, sunt redate scene din viaţa şi minunile Sfântului Nicodim. Racla este aşezată în naos pe partea stângă, în faţă. 

Accesul:

Mănăstirea este situată la 30 km vest de oraşul Tg. Jiu şi la 5 km N de comuna Tismana. Accesul se face pe şoseaua Tg. Jiu-Baia de Aramă, ramificaţie dreapta - Tismana. Autobuzele din autogara Tg. Jiu circulă de mai multe ori pe zi până în Tismana, unele dintre acestea ajungând chiar la poarta mănăstirii dar, dacă se întâmpla să venim cu autobuzul până în comuna Tismana, nu-i motiv de supărare, drumul până la mănăstire prin pădure şi în susurul râului Tismana fiind foarte plăcut.Prima poartă care ne întâmpină la intrarea spre mănăstire este masivă, din lemn într-un cadru de zid. De la poartă se merge pe un drum pietruit, în pantă, străjuit de o parte şi de alta de împrejmuire din zid. După circa 250 m, suntem la poartă din faţa clopotniţei pe sub care ajungem în incintă. Cum am intrat, vom fi plăcut impresionaţi de ordinea şi curăţenia existentă. În faţa bisericii stau de strajă doi arbori de tuia, unul în stânga şi altul în dreapta, iar pe lângă clădiri sunt straturi de flori şi ronduri cu iarbă. Partea lipsită de vegetaţie este pavată. Toate clădirile care înconjoară biserica sunt din zid, acoperite cu tablă şi pereţi văruiţi în alb.

©2015 Powered by Kival Media