• blog
  • google plus Biserici Romania
  • contact
Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Moinesti

Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Moinesti

Mănăstirea Înălţarea DOMNULUI - STIRIGOI

Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Moinesti reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Mănăstirea Înălţarea DOMNULUI - STIRIGOI - Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Moinesti.


Istoricul: A fost înfiinţată pentru prima oară în 1937 cu contribuţia credincioşilor din satele apropiate. În anul 1956 biserica a căzut pradă unui incendiu şi a fost reconstruită în 1957-1958. Până în 1959 când a fost desfiinţată ca urmare a decretului 410, a fost mănăstire de maici. În 1987, credincioşii din satele Bolătău, Zemeş, Asău, au reconstruit pe ascuns biserica care se ruinase între timp. După 1990 Ieromonahul Natanail, ca prim vieţuitor al mănăstirii, a început reconstrucţia bisericii cu ajutorul schelelor de petrol Zemeş. În 1992 a fost sfinţită. Începând cu 1994 noul stareţ, Ieromonah Emilian Ciobanu a început renovările tuturor construcţiilor, care erau atacate de ciuperca lemnului de brad. Era atacată şi biserica, fapt pentru care se plănuieşte construcţia pe acelaşi loc a unei biserici din zid, pentru care au fost asigurate o parte din materiale în 1997. Noul stareţ a ridicat o cruce din metal, înaltă de 30 m, în memoria eroilor revoluţiei. Crucea este electrificată şi de pe ea, în zilele senine poate fi văzut oraşul Buhuşi.

Descriere: Biserica (veche) din lemn, pe temelie de piatră, în formă de cruce. Are o turlă mare şi alte două mai mici, oarbe, pe pridvor. Catapeteasma este din lemn sculptat. Este acoperită cu draniţă. Pe lângă pridvorul închis, cu pardoseală de ciment mozaicat, are şi un pridvor deschis. Intrarea în pridvor se face prin partea vestică, pe o uşă din stejar care are sculptată o cruce pe faţa exterioară. Uşa de la intrarea în pronaos, tot din lemn de stejar, este sculptată pe ambele feţe. 

Altele: Clopotniţa, la 20 m est de altar, este construită din lemn, înaltă şi îngustă.

Accesul:

Este aşezată pe şoseaua Bacău-Moineşti, intersecţie dreapta Lipăneşti-Nedărzău-Zemeş. De la ramificaţie, până la Moineşti 1 km, până la Zemeş 9 km. Credincioşii fără mijloace proprii de transport se pot deplasa din punctul Foaiecu cu maşini care transportă muncitori la brigada Întreprinderii Petroliere Ştirigoi, cu plecări din Zemeş la orele 6, 14.20 şi 22.00. După o oră de la popasul la brigadă, maşinile se înapoiază în Zemeş (dimineaţa la ora 8). De la brigada petrolieră până la mănăstire mai sunt de parcurs 3 km pe drum de piatră. Aşezământul monahal este construit pe platoul muntelui Chilii, în apropierea vârfului Ştirigoi.

 

©2015 Powered by Kival Media