• blog
  • google plus Biserici Romania
  • contact
Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Craiova

Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Craiova reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Mănăstirea CÂRCEA - Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Craiova.


Istoricul: Tradiţia orală spune că aici, cu secole în urmă, a fost un aşezământ monahal pentru călugări. Există chiar o cruce mare din piatră cu inscripţii chirilice, la 15 m de altarul actualei biserici care atestă că în acest loc a existat, cu secole în urmă, un locaş monahal. Bătrânii satului spun că, pe vremuri, luau apă din fântâna călugărilor, iar la 500 m sud-est de mănăstire este un deal numit la călugări unde acum este un cimitir şi o mică biserică.

Descriere: Biserica este o construcţie în forma de navă, cu altar, naos, pronaos şi pridvor închis. Are şi un pridvor mic deschis (prilog), susţinut de doi stâlpi din lemn. Naosul este delimitat de pronaos de câte doi stâlpi aşezaţi pe dreapta şi stânga zidurilor. Pe fiecare parte a zidurilor sunt câte trei ferestre înalte şi înguste de 30 cm. Pe naos există o turlă puternică în formă de patrulater, prevazută cu ferestre înalte şi înguste. Pardoseala este din scânduri, iar acoperişul (cu streaşină largă), din tablă galvanizată. Pereţii exteriori simpli, tencuiţi şi zugrăviţi cu praf de piatră albă, au un brâu înconjurător sub cornişe. Pictura nu era executată în 1995, dar erau organizate lucrările pentru începerea ei în luna mai. Deasupra uşii de intrare, în pridvor, este lucrat în mozaic Sf. Antonie cel Mare. 

Pictura: În curs de realizare.

Altele: Fiind amplasată în apropierea a două şosele naţionale (Craiova-Piteşti şi Craiova-Caracal), precum şi între două linii de cale ferată (Craiova-Piatra Olt şi Craiova-Roşiori-Bucureşti), cu gările apropiate mănăstirii, credincioşii pot ajunge uşor aici pentru a se ruga de sărbători sau în afara acestora, de câte ori simt nevoia. 

Accesul:

Este situată în estul Craiovei, la circa 9 km distanţă de oraş. Din şoseaua Craiova-Piteşti, intersecţia Cârcea, sunt 3 km până în sat. Mănăstirea este în marginea vestică a satului Cârcea, la 1 km distanţa atât de halta Cârcea, de pe linia ferată Piatra Olt-Craiova, cât şi de haltă,viaduct de pe linia ferată Craiova-Roşiori; o haltă se află în dreapta mănăstirii, cealaltă pe stânga ei. Aşezământul este construit în punctul Vlaicu.

©2015 Powered by Kival Media