Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Comanesti reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Schitul SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL – VERMEŞTI - Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Comanesti.
Istoricul: Având teren liber pentru construcţii (fostul cimitir al satului în vremuri mai îndepărtate), preotul Florea Andrevoaie, parohul bisericii din Vermeşti împreună cu Ambrozie Velea, au luat iniţiativa înfiinţării aici a unui aşezământ monahal. Episcopia Romanului a dat binecuvântarea şi a demarat formalităţile de înfiinţare a unui schit cu obşte de călugăriţe. La 1 august 2000 Schitul a fost populat cu maici de la Mănăstirea Miclăuşeni Iaşi, iar ca duhovnic şi preot slujitor până la 1 august 2001 a fost numit Protosinghel Ioachim Rad, fost administrator la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi mai înainte stareţ al mănăstirii Sihăstria Tarcăului. şantierul pentru construcţii s-a deschis la începutul lunii octombrie 2000 şi până la 1 august 2001, muncindu-se cu multă abnegaţie (părintele Ioachim Rad făcând munca de salahor) s-a reuşit construcţia a două clădiri (întruna dintre acestea fiind construit şi paraclisul) şi ridicarea bisericii mari, din zid, care se află în stare de finisare. Finanţarea lucrărilor de construcţie a fost făcută de familia Constantin şi Elena Cojocaru, fapta pentru care sunt consideraţi ctitorii schitului.
Descriere: Clădirea în care se află paraclisul s-a construit în partea de răsărit a incintei. Este o construcţie din lemn pe fundaţie de piatră, prinsă în ciment. Orientată de la nord la sud are lungimea de 25 m şi lăţimea de 8 m cu cerdac în jumătatea sudică, susţinut de stâlpi din lemn şi este acoperită jumătate cu şindrilă, jumătate cu ţiglă. Are etaj numai cât ţine paraclisul în care se află o chilie.
Altele: La 50 m vest de biserică este construit al doilea corp de chilii, orientat tot de la sud la nord, cu faţa spre biserică. Este o clădire lungă de 30 m şi lată de 8 m cu acoperişul din plăci de azbociment. Clădirea adăposteşte chiliile, trapeza şi bucătăria.
Accesul:
Este situat la 4 km est de oraşul Comăneşti, pe şoseaua Comăneşti-Moineşti după 2,5 km (a doua staţie de autobuz) ramificaţie la stânga 1,5 km. Credincioşii fără mijloace proprii de transport au la dispoziţie autobuze care pleacă din spatele gării Comăneşti, de mai multe ori pe zi, acestea fiind prezente la sosirile trenurilor. Din gară se merge două staţii până la staţia Sere. De aici la dreapta pe drum de piatră pe lângă islazul comunal şi după 1 km la stânga, apoi la dreapta, din nou la stânga şi ultima oară la dreapta se intră pe porţile mari din lemn. Schitul poate fi văzut din şosea şi din tren când acesta se apropie de Comăneşti, dacă se priveşte în dreapta. Aşezământul este construit pe dealul Cetăţuia, la marginea de est a satului Vermeşti. De aici ni se înfăţişează o panoramă foarte pitorească - oraşul la vest şi nord-vest, dincolo de care se văd coamele dealurilor şi munţilor.