Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Campia Turzii reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Biserica Adormirea Maicii Domnului - Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Campia Turzii.
Între anii 1910-1912 a fost înaltata in satul de odinioara Ghiris-Aries (azi Câmpia Turzii) o Biserica Greco-Catolica din caramida si piatra, în locul unei Biserici Greco-Catolice din lemn, mai veche, stramutata în localitatea învecinata Calarasi.
Biserica se afla pe strada Laminoristilor nr. 30, colt cu strada George Cosbuc.
Terenul a fost achizitionat în anul 1910 de catre parohia greco-catolica, in baza unei întelegeri cu un comerciant evreu din localitate. Biserica este ridicata din piatra si caramida. Caramizile s-au confectionat si ars, prin munca obsteasca, în locul viran al cimitirului de atunci (între timp desfiintat [2]) , de lânga vechea biserica greco-catolica din lemn, loc unde se afla o balta din care s-a luat apa necesara confectionarii. Piatra pentru fundatie s-a transportat de la cariera de calcar de la Sandulesti, iar balastul si nisipul de la Aries, toate carausiile facându-se de catre enoriasi, prin organizarea de claca.
Lacasul avea initial o singura nava, în forma dreptunghiulara, si un turn, ambele clopote apartinând vechii biserici de lemn, de la care au fost stramutate. În anul 1917, în plin razboi, clopotul cel mare, din ordinul autoritatilor locale maghiare, a fost aruncat din turn în strada si confiscat pentru fabricarea de obuze de tun necesare frontului. Dupa razboi, clopotul a fost înlocuit cu un altul nou, mai mare, cumparat de credinciosii greco-catolici. De mentionat ca pâna în 1948, marea majoritate a românilor din Câmpia Turzii erau greco-catolici.
La data de 1 decembrie 1948 biserica a fost trecuta in mod fortat prin decretul nr. 358 la cultul ortodox (Biserica Ortodoxa I) . Dupa anul 1948 biserica a suferit modificari arhitectonice, primind totodata hramul ortodox „Adormirea Maicii Domnului”.
interiorul bisericii s-a refacut si s-a pictat in stil bizantin.
Asa cum se prezinta astazi, privita in exterior, constructia are un plan cruciform, in timp ce absidele laterale se inscriu in forma unui poligon.