• blog
  • google plus Biserici Romania
  • contact
Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Bragadiru

Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Bragadiru

Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir - Bragadiru

Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Bragadiru reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir - Bragadiru - Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Bragadiru.


Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir este o biserica ortodoxa din orasul Bragadiru. Parohia Bragadiru face parte din orasul omonim, judetul Ilfov. Inaintea bisericii actuale, a fiintat o alta biserica, in curtea fabricii de spirt, in locul unde este se afla fixata astazi pisania sa: "Zidita in anul 1851 de catre vornicul Alexandru Scarlat Ghica, mitropolit al Ungrovalahiei fiind Nifon."

Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir este ctitoria familiei Dumitru Marinescu Bragadiru, construita intre anii 1897-1899 si sfintita in ziua de 26 octombrie 1899, asa cum spune insasi pisania. Nu cunoastem nimic despre mesteri, ingineri si arhitectul care i-a intocmit planul. Suprafata constructiei la temelie este de circa 240 de metri patrati; inaltimea zidului exterior este de 8 metri; lungimea de la intrare pana la partea de rasarit a Sfantului Altar, este de 28 de metri; perimetrul este de 72 de metri; latimea in naos este de 8 metri; iar intre cele doua strane de 12 metri.

Biserica din Bragadiru are forma de cruce, fiind prevazuta cu doua turle, una mai mare la Pantocrator si alta mai mica la intrare, care a servit drept clopotnita, pana la prima constructie a clopotnitei, in anul 1934. Zidul este de caramida, iar acoperisul din tabla. Inauntru este pardoseala cu ciment mozaicat, turnat. Pictura este opera pictorului Anton Serafim, ca si catapeteasma.

Casa parohiala a fost construita in anul 1932 si clopotnita in anul 1934. Printre preotii de seama, il putem aminti pe parintele Ilie Ionescu - Sachelarie, adormit in anul 1928, care a fost preot si la data cand s-a facut biserica. 

Prima restaurare a Bisericii a fost facuta in anul 1928, cum este aratat in Pisania cea mica, in care este scris: "S-a reparat aceasta biserica in anul 1928 de Domnii D.M.Bragadiru, doctor G. Ghiorghian si G. Mironescu si locuitorii Comunei Bragadiru, prin staruinta preotilor Tache Simionescu si Alecu Pastrama."

Intre anii 1972-1974, biserica a fost renovata prin grija parintelui Petre Tecucianu si sfintirea a fost savarsita de P.S. Roman Ialomiteanu. Pe data de 1 noiembrie 1989, a venit preotul Cheran Gheorghe, care a fost numit preot paroh in anul 1992. Pe data de 6 august 1993 a venit preot coslujitor David Florin. Intre anii 1992-1994 s-a vopsit acoperisul Bisericii, s-au facut lucrari de consolidare, tencuiala exterioara in praf de piatra.

In anul 1997 s-a restaura picture interioara de catre Marin Bonea din Comuna Varasti, judetul Giurgiu, sub grija Parintelui Paroh Cheran Gheorghe si a Preotului David Florin, cu ajutorul locuitorilor Comunei Bragadiru.
Intre anii 2003 -2004 s-a reconstruit clopotnita bisericii, pictura exterioara, s-a schinbat tabla de pe Biseica, s-a introdus incalzire centrala si s-a amenajat curtea Bisericii. Slujba de sfintire a fost savarsita de catre P.S. Ambrozie Sinaitul. In anul 2007 s-a schimbat mobilierul bisericii si mocheta.

Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir din Bragadiru - activitati sociale

In fiecare vineri, dupa slujba de dimineata, are loc, in biserica, un dialog catehetic intre preoti si credinciosi, pe diferite teme teologice. Biserica dispune de o mica biblioteca crestina, cu program de imprumut, pentru toti cei interesati de invatatura credintei ortodoxe.

Activitatile social-filantropice nu lipsesc nici ele. Parohia acorda periodic ajutoare financiare familiilor nevoiase de pe teritoriul ei si altor familii aflate in dificultate care solicita acest lucru. Cu ocazia hramului Bisericii, a Sfintelor Sarbatori de Paste si de Craciun, parohia ofera pachete cu produse alimentare enoriasilor care participa la sfintele slujbe. Se are in vedere construirea unui centru social-cultural.

©2015 Powered by Kival Media