Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Aiud reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Mănăstirea RÂMET - Biserici Romania - Biserica Ortodoxa Romana Aiud.
Istoricul: Aşezământul este printre cele mai vechi mănăstiri ortodoxe din Transilvania, după unii autori chiar de la începutul secolului 13, are prima dată certă anul 1376, menţionat pe al doilea strat de pictură interioară, aceasta însemnând că biserica a fost zidită cu mult mai înainte. Toponimul Râmet ar deriva de la Eremit = pustnic, concluzia fiind că a fost întemeiată de călugării retraşi în sihăstrie la adăpostul stâncilor de aici.
Descriere: Biserica veche este construită din piatră, în formă de navă dreptunghiulară, cu o boltă cilindrică. În partea de apus are o tindă deasupra căreia este un turn masiv. Aşa cum am arătat şi mai înainte, în cursul vremii, biserica a suferit mai multe refaceri radicale, ultima restaurare fiind făcută în anii 1987-1989, cărora li se datorează întregul parament al faţadei.
Pictura: Pictura bisericii vechi, păstrează fragmentar mai multe straturi de pictură de valori diferite. Cea mai veche pictură datează din anul 1300. Al doilea strat de pictură, de o mare valoare, atât documentară cât şi artistică, poate fi datat cu precizie datorită inscripţiei de pe coloana din dreapta a bisericii unde putem citi atât anul 1376 cât şi numele meşterului Mihu de la Crişul Alb şi cel al Arhiepiscopului Ghelasie, egumen al mănăstirii şi primul Arhiepiscop român ortodox din Transilvania. Pictura lui Mihu se detaşează prin măiestria desenului, simţul culorilor, varietatea fizionomiilor, precizia şi frumuseţea grafiei. Un alt strat de pictură de factură post-brâncovenească, care datează din 1749, are de asemenea o certă valoare artistică. Pictura mai nouă, realizată în anul 1809, este lipsită de valoare artistică.
Altele: În anul 1969 a fost creat un muzeu în vechea clădirea, vis-a-vis de biserică, în care sunt expuse o colecţie de icoane pe lemn şi pe sticlă, carte veche, exponate de valoare arheologică, etnografică şi bisericească.
Accesul:
Este situată la circa 12 km vest de Aiud, 17 km nord-vest de Teiuş şi 36 km nord-vest de Alba-Iulia. Din oraşele Alba-Iulia şi Aiud sunt autobuze de transport public care au staţie în spatele gării Teiuş, de unde turiştii şi credincioşii se pot transporta cu acestea la mănăstire, unde ajung după ce traversează satele Stremt, Geoagiul de Sus, Valea Mănăstirii Mănăstirea este aşezată în valea îngustă şi stâncoasă săpată de apa Geoagiului în Munţii Trascăului (cu ramificaţiile dinspre podişul transilvănean ale munţilor Apuseni), fiind dominată de pereţii de calcar ce se ridică de o parte şi alta a văii.Pe lângă mănăstire se strecoară la vale apa Mogoşului.