Romania dispune de un numar mare de biserici. Multe dintre acestea sunt biserici foarte vechi care au intrat in circuitul turistic. Una dintre variantele interesante atunci cand te gandesti ce sa mai vizitezi, ar fi sa faci un tur pe la cele mai interesante biserici si sa stai sa asculti povestile care sunt in spatele acestora. Turismul romanesc a inceput sa se iasa din umbra odata cu intrarea Romaniei in UE si odata cu reducerile curselor aeriene inaugurate in jurul anului 2007.
Top 3 biserici de patrimoniu mondial in Romania
1.Maramuresul este tinutul de bastina pentru ultimele sate de tarani veritabili ai Europei, asezari "aruncate" printre dealuri, pline de datini si de istorie. Aceste sate contin un sortiment de biserici de lemn stravechi, construite ingenios folosind busteni si grinzi groase, imbinate in mod uimitor, fara cuie.
Datorita diversitatii culturale si etnice specifice Maramuresului in veacurile din urma, in comunitatile rurale din Maramures se intalnesc biserici de lemn cu trasaturi variate ce necesita discutii separate de cea de fata, precum: ale rusinilor din Verhovina si ale hutulilor de la izvoarele Tisei.
Urmatoarele opt biserici de lemn din judetul Maramures au fost introduse in patrimoniul mondial al UNESCO in decembrie 1999:
- Biserica de lemn din Budesti Josani, Budesti
- Biserica de lemn din Desesti, Desesti
- Biserica de lemn din Barsana, Barsana
- Biserica de lemn din Poienile Izei, Poienile Izei
- Biserica de lemn din Ieud Deal, Ieud
- Biserica de lemn din Surdesti, Surdesti
- Biserica de lemn din Plopis, Plopis
- Biserica de lemn din Rogoz, Rogoz
2.Impunatoarea biserica saxona din Biertan, Sibiu, ce dateaza din secolul al 15-lea, este localizata la 27 de kilometri departare de Sighisoara, in centrul Transilvaniei.
Biertanul a fost atestat ca cetate in 1397. Ca orice asezare saseasca, avea organizare urbanistica, remarcandu-se stilul francon al sirurilor de case dispuse in jurul unei piete centrale, deasupra careia se inalta impunatoarea biserica-cetate.
Impresionantul monument de cult imbina armonios stilul gotic cu cel al Renasterii, aparat fiind de trei ziduri de incinta cu turnuri si bastioane medievale. Prima incinta a cetatii este atribuita secolului al XII-lea, cand probabil a fost ridicata si prima biserica (Sf. Maria). Biserica actuala a fost ridicata in 1486-1524, in stil gotic-tarziu.
Pana si cel mai iscutit hot s-ar fi simtit intimidat de zidul dublu al cetatii si de formidabila usa a sacristiei, blocata cu 19 lacate. Ingineria fascinanta a acestor lacate, operate de un singur (de sine statator) mecanism, a castigat Premiul I, la Paris World Expo in 1900.
La poalele bisericii se afla cateva cladiri micute, inclusiv un micut bastion, care a folosit la descurajarea cuplurilor de a divorta. Cuplul era incuiat in bastion pentru doua saptamani, impartind acelasi pat si acelasi set de tacamuri. Aceasta metoda ar fi fost cu succes, dupa cum pretind istoricii, doar un singur cuplu, dintre toate care au trecut prin experiment continuand cu divortul.
3. Regiunea istorica din sudul Bucovinei, localizata in nordul Romaniei, este invadata de o colectie impresionanta de manastiri din secolul al 15-lea, multe dintre ele avand peretii pictati, si in exterior si in interior - plansandu-se printre cele mai fascinante monumente artistice din Europa.
Multe dintre manastriri au fost fondate de catre Stefan cel Mare, ca o jertfa de multumire adusa lui Dumnezeu pentru ca i-a invins pe otomani. In timp ce multe dintre manastiri pot fi accesate cu ajutorul transportului public sau in cadrul unui tur cu ghizi, cel mai placut este sa vizitezi masinile cu masina personala pentru a te bucura pe indelete de tot ce are Moldova de oferit.Cum a fost posibil ca, dupa secole, in care au fost expuse la diversi factori externi, aceste picturi murale vibrate, au supravietuit aproape intacte, este inca o minune. Subtilitatea si detaliul in stilul desenelor animate ale frescilor, reprezentand povesti biblice populare, contin portrete realiste ale figurilor umane, folosind fundaluri ce par sa apartina zonelor de la poalele Carpatilor.
Urmatoarele 7 biserici pictate au fost inscrise, incepand din anul 1993, pe lista patrimoniului cultural mondial a UNESCO (in ordine alfabetica):
- Arbore
- Humor
- Moldovita
- Patrauti
- Probota
- Suceava
- Voronet