• blog
  • google plus Biserici Romania
  • contact
Postul Sfintelor Pasti

Postul Sfintelor Pasti va incepe anul acesta mai dreveme decat de obicei si anume pe 3 martie. Acest post este considerat cel mai lung si mai aspru post dintre cele de durata intalnite in Biserica Ortodoxa, fiind cunoscut printer enoriasi si sub denumirea de Postul Mare. Tinand cont ca el aminteste de postul celor 40 de zile tinute de Iisus Hristos inainte de a incepere activitatile Sale mesianice (Luca IV, 1-2), se mai numeste Postul de Paresimi. In vechime, Postul Sfintelor Pasti avea scopul de a-i pregati pe cei care urmau sa primeasca botezul in noaptea Invierii.

Postul Sfintelor Pasti - felul postiriisinoduliecumenic

In primele secole, uneii oameni posteau doar in Vinerea Patimilor, altii doua zile inainte de Pasti, altii o saptamana inainte de Pasti, in vreme ce unii, cei mai credinciosi posteau opt saptamani.

Spre sfarsitul secolului al III-lea, Postul Sfintelor Pasti a fost divizat in postul prepascal (Postul Paresimilor) care se termina in Duminica Floriilor, cu o durata variabila si Postul Pastilor (postul pascal), care tinea din Duminica Floriilor pana in Duminica Invierii Domnului. Dupa primul  Sinod ecumenic de la Niceea din anul 325, Biserica de Rasarit a hotarat ca durata acestui post sa fie fixata oficial la sapte saptamani, durata existenta si astazi.

Postul Mare era tinut cu rigozitate

Canonul 69 apostolic ameninta cu excomunicarea, pe credinciosi si cu caterisirea pe slujitorii Bisericii, daca acestia nu tineau Postul Sfintelor Pasti in intregime. Erau acceptate exceptiile, doar in cazurile de boli grave.

Liturghia din Postul Sfintelor PastiPostul Sfintelor Pasti

Liturghia, are caracter de sarbatoare si bucurie, iar Postul Sfintelor Pasti fiind un timp in care credinciosii trebuie sa faca fata infranarii. Sfintii Parinti au hotarat ca pe perioada acestui post sa nu se savarseasca Sfanta Liturghie decat in zilele de Sambata si Duminica. In restul zilelor se poate oficia Liturghia Darurilor mai inainte sfintite, cu exceptia zilelor aliturgice, cand nu se oficiaza nicio Liturghie. Liturghia Darurilor mai inainte sfintite a luat fiinnta din pricina dorintei unor credinciosi de a se impartasi si in cursul saptamanii. Amintim ca in cadrul acestei Liturghii, Sfintele Daruri sunt sfintite doar la Liturghia oficiata Duminica, sunt pastrate pe Sfanta Masa, iar in cursul saptamanii, atunci cand se savarseste Liturghia Darurilor sunt oferite credinciosilor spre impartasire. Potrivit randuielii de postire a Bisericii, in zilele de rand din Postul Mare, se ajuneaza pana la apusul soarelui,  iar impartasirea se face seara dupa Vecernie.

 

©2015 Powered by Kival Media