• blog
  • google plus Biserici Romania
  • contact
Icoana

     
icoana     Icoana este reprezentarea lumii dumnezeesti. In raport cu Biserica romano-catolica, in Rasaritul ortodox cultul icoanelor a cunoscut o foarte mare dezvoltare. Inca de timpuriu, locul icoanei a fost bine precizat in viata religioasa si in evlavia crestinilor ortodocsi. In deosebi din sec. al VIII-lea si pana astazi, ea a patruns atat de adanc in sufletele credinciosilor rasariteni, incat ar parea ca nu se poate vorbi despre o evlavie ortodoxa, facand abstractie de icoane. Aceasta si pentru faptul ca icoana in sine, prin continutul ei, urmareste sa trezeasca si sa dezvolte in fiecare crestin virtutea evlaviei. 

     Nevoia icoanei in viata religioasa nu poate fi contestata. Aceasta ar insemna negarea unei cerinte prea evidente a sufletului omului. Cineva arata foarte just, ca fiecare credincios simte nevoia de a avea in fata o icoana, iar aceasta se datoreste caracterului concret al sentimen-tului religios. Intrucat omul este o unitate psiho-fizica, el nu se multumeste sa se apropie de Dumnezeu numai pe calea contemplatiei spirituale, ci doreste sa si vada, sa atinga cu degetul, sa sarute cu buzele. El vrea sa-si umple ochii sufletului cu misterul care-l inconjoara.

     Ca o completare a celor spuse pana acum, vom spune cateva cuvinte despre iconograf sau pictorul de icoane si arta sa iconografica. Fara sa intram in amanunte, amintim repede de o chestiune deja cunoscuta, aceea ca intre tin creator de arta sau scriitor, de pilda, si creatia sa, exista o stransa legatura. Intr-un anumit fel, opera sa devine o concretizare a personalitatii creatorului ei. Aceasta constatare se face si in domeniul religios, in ceea ce ne intereseaza, pe taramul artei picturale bisericesti, adica in iconografie, si aici, ca si in celelalte domenii de creatie, pictorul de icoane imprima operei sale personalitatea sa. Icoana impodobeste orice casa ortodoxa si in fata ei au ingenunchiat generatii intregi de oameni, aceasta fiind binecuvantarea lui Dumnezeu pentru casa in care se afla

 

©2015 Powered by Kival Media