Biserica Penticostala "Speranta" este o biserică relativ tanara, fiind fondată în anul 1990. Ea a fost înfiintată la initiativa unui grup de frați slujitori, ce au avut pe inimă deschiderea unei astfel de lucrări în cartierul Mărăști și atingerea acestui cartier cu Evanghelia lui Hristos. Grupului de inițiativă ce a avut viziunea plantării unei noi biserici i s-a alăturat și fratele Suciu Ezechiel, primul pastor al Bisericii Speranța. Binențeles că această echipă a fost sprijinită de către un număr de credincioși care ajungea undeva la 150 de persoane. Dovada faptului că Biserica "Speranța" a fost un proiect gândit de Dumnezeu și primit, acceptat doar de oameni, este evoluția acesteia de la înființarea ei până în prezent. De-a lungul celor 22 de ani de existență, și sub păstorirea fraților Suciu Ezechiel, Tibi Apolzan, Gheorghe Amza și a pastorului actual, Dorel Crișan, biserica a ajuns să numere aproximativ 1200 de membri. Se poate afirma cu certitudine că "până aici Dumnezeu ne-a ajutat".
Biserica Speranta a știut să acorde întotdeauna o importanță adecvată lucrării de tineret având viziunea investirii de resurse financiare și spirituale în acestă direcție. Astfel începând cu frageda pruncie și până la vârsta maturității Departamentul de Tineret al bisericii oferă posibilitatea cunoașterii lui Dumnezeu, a creșterii spirituale și a implicării în slujire a tinerilor.
Totodată, Biserica Speranta se vrea a fi o Biserică misionară. Ea își propune atingerea obiectivului evanghelistic prin serviciile publice, prin grupele de studiu și părtășie deschise oricui este dornic să participe și în mod special prin mărturia personală a fiecărui credincios în viața de zi cu zi, în locul unde Dumnezeu l-a așezat. Totuși dincolo de aceste aspecte, Biserica Speranța are și un Departament de Misiune, prin care se implică în susținerea lucrării de misiune transculturală, a misiunii din sudul României (Râmnicu Vâlcea, Oltenița, Slobozia) și totodată a misiunii pe satele din jurul orașului Cluj.
Biserica Speranta se implică și în sprijinirea, evanghelizarea și creșterea spirituală a persoanelor cu nevoi speciale, cu dizabilități, în cadrul lucrării "Poți Trăi Altfel". În felul acesta vrem să manifestăm deschidere și totodată spirit de inițiativă în a oferi soluții sociale și mai ales spirituale acolo unde Dumnezeu ne oferă posibilitatea să o facem.
Alături de cele menționate mai sus există multe alte activități ce-și găsesc locul în Biserica Speranta, deoarece aceasta se vrea a fi o Biserică în care Dumnezeu să poată fi întâlnit cât mai ușor, în care omul să se împace cu Dumnezeu prin Fiul Său Isus Hristos, un loc în care o gamă cât mai mare de nevoi spirituale să-și găsească răspunsul din partea lui Dumnezeu, un loc al acceptării și transformării, un loc în care slujirea în forme cât mai variate să se poată desfășura spre creșterea Trupului lui Hristos și lărgirea granițelor Împărăției lui Dumnezeu!
Sursa: www.bisericasperantacluj.ro