• blog
  • google plus Biserici Romania
  • contact
Biserica Neagra

      Biserica NeagraBiserica Neagra, in germană Die Schwarze Kirche, este unul dintre simbolurile orașului Brașov, biserica patriarhală a Bisericii Evanghelice C.A. din România. Situata în centrul Brasovului, a fost construit în jurul anului 1380,probabil începand cu 1377, in stil gotic. Biserica, initial catolica, a fost cunoscută mai întai sub numele de Biserica Sfanta Maria. Clădirea a fost parțial distrusă după marele incendiu din 1689, când a primit numele actual. Denumirea populară după incendiu, „Biserica Neagră“, a fost acceptată oficial în secolul XIX.

     Cu excepția muzeului Topkapi din Istanbul, Biserica Neagră are cea mai mare colecție de covoare orientale din Europa, datand din secolele XV-XVI. Interiorul Bisericii Negre este dominat de spledoarea de culori a celor aproximativ 110 covoare orientale expuse. Chiar și un necunoscător ar fi impresionat de mulțimea de nunațe și modele a acestui decor neobișnuit, în vreme ce expertul va fi fascinat. În toate țările din răsărit, covoarele erau folosite în scop decorativ sau ca simbol al statului în primărie și în biserici, unde se decorau stranele și locurile patricienilor și ale conducătorilor breslelor. Ca să încapă în stranele înguste ele se tăiau adesea pe lungime, ceea ce demosntra că nu erau apreciate în mod deosebit.

     Biserica Neagra este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, măsurând 89 de metri lungime și 38 de metri lățime. În această biserică incap aproximativ 5.000 de persoane. Este o biserică-hală în stil gotic târziu, fiind formată din cor, naos și turn. Din lungimea totală a construcției, 31 m sunt reprezentați de cor, 42 m de naos și 16 m de baza turnului.

     Biserica Neagra este cunoscuta nu doar prin dimensiunile sale ci și prin alte lucruri: astfel, în clopotniță se află cel mai mare clopot din Romania, un clopot din bronz care are nu mai putin de 6 tone. Corul susținut de contraforți exteriori decorați cu edicole care adapostesc statui de sfinti constituie unul din puținele exemple de acest tip din Transilvania.

 

    Program de vizitare :

  Semestru de vară (1 mai - 31 octombrie)

  • marți - sâmbătă: între orele 10 - 19
  • duminică: între orele 12 - 19
  • luni: închis

  Semestrul de iarnă (1 noiembrie - 30 aprilie)

  • marți - sâmbătă: între orele 10 - 15
  • dumincă: între orele 12 - 15
  • luni: închis
©2015 Powered by Kival Media