• blog
  • google plus Biserici Romania
  • contact
Biserica Albini

  Biserica Albini Părtăşia fraţilor a început în anul 1973 pe Str. Cepei nr.2 din cartierul Mărăşti, într-o biserica foarte mică la nivel de oraş, împreună cu fraţii maghiari. Casa de rugăciune era formată din doua camere dintre care a fost spart peretele desparţitor pentru a se obţine un spaţiu mai mare. Pastorul bisericii în vremea aceea era fratele Cherecheş Alexandru din Turda, responsabil de biserica fiind fratele Nelu Vereş iar fraţii Nelu Suson şi Zaharia Bica fiind liderii de tineret. Biserica număra atunci aproximativ 50 de membri şi avea program doar Duminica după-masa de la orele 17 la 21, deoarece dimineaţa aveau slujba fratii maghiari. Tot atunci, în 1973, s-a înfiinţat şi un mic cor având ca dirijor pe fratele Curteanu, actualmente în SUA, iar la scurt timp ,in 1975 a venit dirijor Sandu Danciu.

   Biserica a cunoscut o perioadă frumoasă, la rugăciunile bisericii Domnul a facut multe vindecări şi eliberări, toate spre slava lui Dummnezeu. Era perioada când nu se pleca din ţară, se botezau mulţi, biserica numărând atunci in jur de 120 de membri. Comitetul bisericii era format din fratele Nelu Vereş - pastor, Sandu Negruser -secretar, Ezechiel Suciu, Zaharia Bica, Sandu Danciu, Alexa Mocanu, Traian Mureşan şi fratele Iacob Şumandea venind ca dirijor de cor.

   În anul 1983 s-a format fanfara bisericii, fratele Beni Clapa a venit de la biserica din Carpaţi şi se ocupa de fanfara. Tot atunci fratele Sandu Negruşer a fost ordinat ca diacon al bisericii de pe Albini.

   Lucrarea a crescut si din cauza că biserica se dezvolta, se înmulţea, astfel că fraţii au hotarat să construiasca un balcon pentru ca spaţiul să fie mai încăpător. Inspectorul Cultelor, din partea Securitătii din vremea aceea a chemat pe fratii Nelu Vereş şi Sandu Negruser, responsabili ai bisericii, şi nu s-a mai acceptat seara de rugaciune de marţi, fratele Vereş trebuind să îl convingă pe inspector de faptul că e seară de cântări, printre care se mai fac şi rugăciuni pentru a ieşi bine cantarile.

   În primăvara anului 2004 imobilul a fost demolat în proporţie de 80%, construindu-se biserica actuală, acesta fiind primul proiect semnat de domnul Emil Boc, în calitate de Primar al municipiului Cluj-Napoca. În timpul celor aproximativ 6 luni Cât au durat lucrarile la noua construcţie, programul bisericii s-a desfăşurat într-un cort de peste 1000 de persoane, aşezat în grădina din spatele casei fam. Catinaş Costel şi Tuţa, lângă biserica, ei oferind locul pentru amenajarea cortului pana la intrarea în noua sală de biserica.

   Clădirea are în prezent 1172 de locuri, numărul membrilor fiind de 1200 înregistraţi, plus aproximativ 700 de aparţinători ai bisericii, aceştia însemnand copii şi adolescenţi sub 18 ani.      Fratii Sandu Negruşer şi Nelu Vereş au lucrat impreuna ca pastori ai bisericii din Albini pana in toamna anului 2003 cand fratele Nelu Vereş a plecat cu un grup de fraşi, aproximativ 200, pe str. Scorţarilor, cu scopul înfiinţării unei noi biserici, în Albini rămânând circa 700 de membri.

   De biserica din Albini aparţin încă 19 de biserici din judeţul Cluj: Feleac, Sălicea, Ciurila, Borhanci, Sânnicoara, Apahida, Gădălin, Mociu, Corpadea, Coasta, Jucu de Mijloc, Jucu de Sus, Luna de Sus, Luna de Jos, Gherla, Dăbâca, Pâglişte, Cubleşul Someşan şi Vâlcele. Este un câmp de lucru foarte mare.

Sursa: bisericaalbini.com

©2015 Powered by Kival Media